Tannpuss

Tannpuss

Hvilket utstyr trenger du?

  • liten tannbørste med myk bust
  • tannkrem med  fluor
  • tannglass med vann
  • tannstikker, tanntråd e.l.

 

God munnhygiene gir deg en frisk munn og en god ånde. Tennene skal vær rene og uten belegg, plakk, matrester. Tannkjøttet er lyserødt og blør ikke. Det har ingen ømme punkter og det gjør ikke vondt når du pusser tennene, eller benytter tanntrad, tannstikker osv.

Hvis det lukter, eller gjør vondt ved tannpuss så må tannlegen undersøke nærmere.

Tannlegen eller tannpleieren kan vise deg måter å oppnå en god munnhygiene og de kan vise deg de steder i munnen, som kanskje krever ekstra oppmerksomhet fra din side.

Hvordan får du en god munnhygiene?

God munnhygiene er det viktigste du kan gjøre for å beholde friske tenner og sunt tannkjøtt. Friske tenner føles godt og gir et pent utseende. Med friske tenner kan du tygge og snakke uten problemer. En frisk munn er viktig for å føle seg vel.

Riktig tannpuss og bruk av tanntråd/tannstikker hver dag kan forhindre at det oppstår problemer med tenner og tannkjøtt. Har problemene derimot fått lov til å utvikle seg , kan behandlingen ofte bli litt ubehagelig og dessuten kostbar.

Imellom de regelmessige besøk hos tannlegen eller tannpleieren er det to enkle regler alle kan følge for effektivt å redusere risikoen for utvikling av hull (karies), tannkjøttsbetennelse og andre tannproblemer. Reglene er:

  • Puss tennene grundig to ganger om dagen med fluortannkrem
  • Rens tannmellomrommene med tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørste hver dag.
  • Spis en ernæringsmessig riktig kost og unngå sukkerholdige mellommåltider

 

Korrekt pusseteknikk

«Rullemetoden«: Hold den myke børsten i en vinkel på 45 grader i kontakt med tannoverflaten og tannkjøtt og fei med en rullende bevegelse ned over tannoverflaten.

«Skrubbemetoden«: Med den myke tannbørsten skrubbes det med små frem og tilbake bevegelser. Det er viktig at også tannoverflaten langs tannkjøttsranden blir pusset ren. Gjør det systematisk, så du ikke hopper over eller glemmer tannflater. Puss f. eks. først tennenes forsider, deretter baksidene og til sist tyggeflatene.

Har du tilbøyelighet til dårlig ånde og smak, kan det være en god idé å pusse tungens overside forsiktig med tannbørsten.

Se  Snus og tobakk farlig for munnhelsen!

Korrekt bruk av tanntråd

Ta et stykke tanntråd og tvinn tråden rundt dine to pekefingre, slik at det blir en avstand på mellom 5 og 10 cm
Styr så tråden med tomlene forsiktig ned i tannmellomrommet
Med små frem og tilbakebevegelser av tanntråden renses først den ene tannflate og så den andre.
Man kan rense under tannkjøttranden ved å føre tanntråden ned i tannkjøttlommen
Unngå å «sage» tanntråden ned på tannkjøtt
Gjør det vondt å bruke tanntråd, er det mye som tyder på at du gjør det feil.