Oljetrekking

Oljetrekking fra komplementær og alternativ medisin, er en prosedyre som innebærer å romstere olje i munnen for munn og systemiske helsemessige fordeler.

Det er nevnt i ayurvedisk teksten charaka Samhita der det heter Kavala eller Gandusha, og hevdes å kurere ca 30 systemiske sykdommer som spenner fra hodepine, migrene til diabetes og astma. Oljetrekking er blitt brukt mye som en tradisjonell indisk folkemedisin i mange år for å hindre forfall, dårlig ånde, blødende tannkjøtt, tørrhet i halsen, sprukne lepper og for å styrke tennene, tannkjøttet og kjeven.

Olje-trekking er en terapi som kan gjøres ved hjelp av oljer som solsikkeolje eller sesamolje. Sesamfrø anlegg (Sesamum indicum) av Pedaliaceae familien har vært betraktet som en gave fra naturen til menneskeheten for sin ernæringsmessige kvaliteter og ønskelige helseeffekter. Sesamolje regnes som dronningen av oljefrø på grunn av sin mottager effekter.

Tannbørsting er ikke anbefalt i tilfeller av munnsår, feber, dårlig fordøyelse, de som har tendens til å kaste opp, astma, hoste, tørst. Olje trekking kan brukes til å rense munnhulen i alle disse tilfellene. Gandusha og Kavala Graha er to primære  renseteknikker for munnen; en spesialisert terapi for å behandle, så vel som for å forebygge orale sykdommer. Gandusha innebærer å fylle munningen helt med væske, slik at gargling er umulig. I Gandush blir munnhulen fylt helt med flytende medisin, holdt i ca 3-5 minutter, og deretter løslatt. I Kavala Graha, er en komfortabel mengde væske beholdt med munnen lukket i ca 3 minutter, og deretter gurglet. Det er en enkel foryngende behandling, som, når det gjøres rutinemessig, forsterker sansene, opprettholder klarhet, gir en følelse av friskhet og strammer sinnet. Disse renseteknikkene kan også hjelpe mot dårlig ånde, tørt ansikt, sløve sanser, utmattelse, anoreksi, tap av smak, nedsatt syn, sår hals, og alle kapha relaterte ubalanser.

En studie ble utført av Asokan S et al (2009) for å evaluere effekten av oljetrekking med sesamolje på plakk-indusert gingivitt, og å sammenligne effekt med klorheksidin munnvann.

Totalt 20 alderstilpassede unge gutter med plakk-indusert gingivitt ble valgt for denne studien. De ble tilfeldig fordelt i studien eller olje trekke gruppen (gruppe I) og kontroll- eller klorheksidin gruppe (gruppe II) med 10 pasienter i hver gruppe. Plakk indeks og modifiserte gingivale indeks score ble registrert for 20 personer og baseline plakk prøver ble også samlet inn. Det var en statistisk signifikant reduksjon av pre- og post verdier av plakk og modifiserte gingival indeks score i både studiegruppen og kontrollgruppen (p <0,001 i begge). Olje-trekke terapien viste en reduksjon i plakk-indeksen, modifiserte gingival score, og totalt kimtall av aerobe mikroorganismer i plakett av ungdom med plakk-indusert gingivitt.

Oljetrekking er en kraftig avgift ayurvedisk teknikk som nylig er blitt svært populær som en CAM rette for mange ulike helsemessige plager. Ved hjelp av denne metoden kan kirurgi eller medikamenter bli unødvendig for en rekke kroniske sykdommer. Oljeterapi er forebyggende så vel som kurativ. Den spennende aspektet ved denne helbredelsesmetoden er dens enkelhet.

 

Så i all enkelthet hvordan foretar man en oljetrekking?

Ta en spiseskje med olje (Sesam, kokos, oliven, solsikke..) og ta det inn i munnen. Romster oljen rundt i munnen i opptil 20 minutter før du spytter den ut i søppelkassen.  Oljen hjelper kroppen med å kvitte seg med munnavfall som har samlet seg opp og vil gi deg mange fordeler som nevnt over samt muligens hvitere tenner.